Pu Erh Thee

Pu Erh Thee is een Chinese thee die kan worden gebruikt om af te vallen of af te slanken. Het is gezond en natuurlijk en helpt je bij het snel kwijtraken van die vervelende extra kilo’s en is daarenboven ook rijk aan anti-oxidanten. Bij een onderzoek door Parijse wetenschappers werd vastgesteld dat door de combinatie van gezonde voeding en het drinken van Pu Erh Thee een gedeelte van overtollige vetten kan verwijderd uit het menselijk lichaam.

ZERO JAPAN THEEPOTTEN

kleur : Ocan Blue

De ZERO JAPAN producten zijn gemaakt van een fijne, schone klei die op 1200-1300°C tot keramiek gebakken worden. Het bedrijf ligt in de pottenbakkersstreek Mino, waar al ongeveer 1300 jaar aardewerk en porselein geproduceerd wordt.

De ontwerper
ZERO JAPAN is opgericht door Koji Inoue in 1992. Daarvoor werkte hij voor een grote Japanse porselein fabricant waar hij zijn creativiteit onvoldoende kwijt kon. De oorspronkelijke naam Beehouse veranderde hij in 2006 in ZERO JAPAN.

Concept
Bij het ontwerp van een theepot wordt Inoue gedreven door de Japanse hang naar balans. Het product moet er aantrekkelijk uitzien, functioneel zijn en fijn aanvoelen. Kortom: een theepot die je elke dag wil gebruiken.

Good-looking
De theepot heeft een fris, modern design. Alle elementen zijn in de juiste proportie. De ronde vormen verzachten de strakke lijn van de theepot. Met alle aantrekkelijke, heldere, egale kleuren zijn de potjes een lust voor het oog. Ze zijn prima te combineren met ander servies.

Functioneel
Het mooi gevormde handvat is zo ontworpen dat je vingers bij het optillen en schenken de hete theepot niet raken. Op verzoek van zijn moeder ontwierp Inoue een theepot waarvan het deksel niet kon breken. Hij bedacht een roestvrijstalen deksel, dat meteen een moderne uitstraling aan de pot geeft. Het deksel kan open staan wanneer je thee en water in de pot doet. De deksels kunnen vervangen worden en kunnen los aangeschaft worden.

Alle theepotten zijn uitgerust met een wijde, diepe roestvrijstalen filter. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker losse thee smaakt. Met deze filter wordt het een stuk makkelijker om van losse blaadjes thee te zetten. In de filter hebben de blaadjes voldoende ruimte om uit te zetten en zo hun smaak en geur volledig vrij te geven. De filter heeft geen naden en vouwen en is gemakkelijk schoon te maken. Gewoon uit de pot halen, blaadjes weggooien en onder de kraan schoonspoelen.

Great to touch
Het glazuur van de ZERO JAPAN theepotten is sterk en glad. Het voelt heerlijk aan.

Keramiek is veel sterker dan aardewerk, en is niet poreus. De theepotten en kopjes kunnen in de magnetron en afwasmachine, behalve de craquelé en antique glazuur modellen.

Legendarisch begin

Indien thee een legendarisch drankje wordt genoemd dan moet het verhaal ervan met een legende beginnen. En dat is ook zo. Lang geleden , 2500 v C ongeveer, vielen de blaadjes van een Camellia sinensis per ongeluk in een ketel met kokend water toebehorende aan de Chinese keizer en kruidenkenner Shen Nung. Die was zo onder de indruk van de aangename geur en smaak van het brouwsel
dat thee algauw deel uitmaakte van de Chinese cultuur.
Door de eeuwen heen groeide de theeteelt en theehandel net zo hard als het belang ervan in de Chinese cultuur, de vele theeceremonies getuigen daarvan. In de achtste eeuw werd door Lu Yun het eerste boek over thee geschreven “De traditie van thee”. Rond deze tijd namen in China studerende Japanse boeddhistische monniken het drankje mee terug naar hun vaderland en was de opkomst van de thee wereldwijd begonnen.
Het duurde echter wel nog tot in het begin van de zeventiende eeuw vooraleer Europa overstag ging. Eerst werd het vooral in hogere kringen gedronken vermits het als een zeer exclusief product werd beschouwd maar toen de Nederlanders begonnen met de import van commerciële hoeveelheden thee vanuit hun kolonie Java werd de thee volop verhandeld naar vele regio’s in West-Europa

THEE-ETIQUETTE

Zoals met elk gebruik of ritueel dat zijn wortels heeft in de geschiedenis heeft ook thee zijn eigen do’s en don’ts. Omdat thee overal ter wereld gedronken wordt zijn er een paar specifieke regels.

Als je tijdens het drinken van thee graag wilt worden gezien als een echte dame of heer, dan kun je volgende dingen beter niet doen

-Je theelepel tegen de zijkant van je tere porseleinen kopje laten kletteren. Dat is ronduit ordinair

-Je theelepel in je kopje laten zitten. Je moet het altijd op het schoteltje leggen en het steeltje moet in dezelfde richting wijzen als het oortje van het kopje

-Alle vingers om het kopje leggen. Houd het oortje met je duim en wijsvinger vast, maar strek nooit, maar dan ook nooit, je pink. Dat wordt beschouwd als overdreven en aandachttrekkerij

-Van je lepeltje nippen. Niet doen

-De thee rond je kopje laten draaien. Misschien doe je dat met wijn maar met thee is dit not done

-Slurpen. Slurp niet, neem gewoon een slokje

-Een koekje onderdompelen in je thee. Dit zou heel erg primitief zijn

Matchachocolade- en gembertiramisu

Waarom koffie nemen als je thee hebt ? Vooral als je chocoladethee en Matcha kunt gebruiken. In deze heerlijke twist van de traditionele tiramisu zijn de thee-aroma’s met de romige mascarpone een traktatie, en de gember geeft een extra lekkere kick.

READ MORE

Japan Genmaicha

Wat doe je bij een groene thee om hem lekkerder te maken , geroosterde en gepofte rijst natuurlijk. Deze thee, ook wel “popcornthee” genoemd heeft iets weg van popcorn en is gemaakt op basis van Sencha, groene thee. Eeuwenlang gemaakt door de arme Japanners die hun voorraad van een duur artikel (thee) aanvulden door die te vermengen met een minder duur ingrediënt (rijst) is dit nu een topdrank in Japan. De combinatie van groene thee en zoete, nootachtige gepofte rijst wordt wereldwijd populair.

Worteltaart met een chai twist

Onze vrienden bij Barú hebben dit prachtig receptje voor wortelcake bedacht en wij mochten het van hen ook met jullie delen. De uitleg op de afbeeldingen is in het Engels maar hebben wij voor jullie vertaald!

Dit receptje is een uitstekende afsluiter voor een feest diner, dus ideaal voor deze tijd van het jaar!READ MORE

Oorsprong van thee

Oorsprong van thee

Volgens de Chinese volksoverlevering begint dit verhaal met de ontdekking van de heilzame eigenschappen van thee door keizer Shen Nung, een geleerde en kruidkundige, die met het oog op hygiëne enkel gekookt water dronk.

READ MORE

Artikel op theculturetrip.com

Altijd leuk als er mooie dingen geschreven worden over onze zaak. Dit artikel van theculturetrip.com konden we dan ook zeker appreciëren aangezien ze ons oplijsten als een van de beste zaakjes om koffie te drinken aan de Belgische kust:

 

Lees artikel