Losse thee bewaren

Hoe kan je losse thee bewaren om ze lang vers en smakelijk te houden? In deze handige blog post ontdek je simpele tips om losse thee langer vers en lekker te houden.

Ontdek waarom je losse thee blaadjes muf worden, hoe je ze gemakkelijk kan beschermen, wat u moet vermijden en de voordelen van het kiezen van de juiste opslagdoos.

Hoe Houd Ik Thee Vers?

Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het vers houden van losse thee, en het gaat zeker niet alleen om het bewaren in een luchtdichte verpakking.

De heerlijke smaak waardoor we van thee houden, bestaat uit oliën, aroma’s en smaakmoleculen. Bij het bewaren van de bladeren moeten we de perfecte omstandigheden creëren om deze eigenschappen te beschermen en te verlengen. De vier belangrijkste factoren die de smaak kunnen verminderen, zijn onder meer lucht, vocht, licht, geur, temperatuur en tijd. Dus, hoe beschermen we onze kostbare bladeren? Hier zijn enkele eenvoudige richtlijnen die je kunt volgen om je thee vers en lekker te houden …

 1. Lucht
  Blootstelling aan lucht zorgt ervoor dat de bladeren vocht en aroma’s opnemen, die de smaak kunnen bederven. Het zet ook het oxidatieproces voort, wat kan resulteren in een gebrek aan smaak of oudheid. Bewaar je thee dus in een luchtdichte container om blootstelling aan lucht tot een minimum te beperken.
 1. Vocht
  Losse thee wordt niet voor niets droog gehouden. Het is de perfecte conditie om te voorkomen dat de smaakmoleculen en oliën afnemen. Blootstelling aan vocht verzwakt niet alleen de smaak, maar kan ook schimmel of vocht veroorzaken. Bewaar in een droge omgeving, weg van vocht of vochtige ruimtes.
 1. Licht
  Blootstelling aan licht kan de smaak van losse thee aantasten. Bewaar dus je thee dus in een ondoorzichtige container of als je toch liever een doorzichtige container gebruikt, kan je die in een gesloten kast zetten.
 1. Geur
  Omdat theebladeren poreus zijn, absorberen ze na verloop van tijd de geuren om hen heen, waardoor de smaak verandert. Dit gebeurt vaak wanneer het wordt bewaard in voedselkasten met specerijen, kruiden, koffie of ander sterk ruikend voedsel en drank. Thee is net een spons, bewaar je thee dus in een kast of op een plank uit de buurt van sterke geuren. Zorg er dus ook voor dat de thee afgesloten is van andere thees…
 1. Temperatuur
  Hoge temperaturen versnellen het oxidatieproces, iets wat je wilt vermijden als je de thee vers probeert te behouden. Om deze reden is het belangrijk om op een koele plaats te bewaren, opgepast, niet in de koelkast, want die is te vochtig.
 1. Tijd
  Tijd is natuurlijk een van de grootste factoren die de smaak en versheid drastisch kunnen beïnvloeden. De tijd wordt gebruikt in het voordeel van een boer bij het produceren van pu’er, omdat het het fermentatieproces ondersteunt. Als het echter om delicate melanges zoals groen gaat, is er een strijd tegen de klok om de thee te drinken voordat ze oud worden. Losbladig kan 1 – 2 jaar meegaan, maar drink je thee zo vaak als je wilt in plaats van te wachten op een ‘speciale gelegenheid’. Tip: schrijf op de bewaardoos wanneer je de thee gekocht hebt.

5 Bewaaroplossingen Voor Losse Thee

Rekening houdend met deze zes factoren, zijn hier een paar mooi opslagoplossingen die smaak en versheid behouden. Tip koop een opbergoplossing die aansluit bij jouw gebruik: hoe voller de pot is, hoe minder lucht er bij kan, en dat zorgt voor een langere bewaartijd.

Hoe Losse Thee Niet Te Bewaren

Nu je exact weet hoe je losse thee moet bewaren, laten we eens kijken wat je moet vermijden …

 •  Zakken zonder verzegeling. Zodra je thee is aangekomen, doe je hem in een luchtdichte container.
 •  Glazen potten die niet in een donkere kast bewaard worden. Direct zonlicht moet zeker worden vermeden.
 •  Vochtige delen van het huis. Plaats je thee bijvoorbeeld niet naast de waterkoker, het fornuis of onder of boven je gootsteen.

De Voordelen Van Het Correct Bewaren Van Losse Thee

Naast het behouden van smaak en versheid, zijn hier de belangrijkste voordelen van het kiezen van de juiste bewaaroplossing:

 • Bescherm het aroma – behoud het mooie aroma van uw losse thee tijdens het zetten
 • Gezondheidsvoordelen – bescherm de antioxidanten en vitamines die sommige soorten losse bladeren bevatten
 • Bespaar geld – gooi geen oude thee weg en bespaar geld door het op de juiste manier te bewaren
 • Langere levensduur – laat uw losse blad langer meegaan, zodat u meer tijd heeft om ervan te genieten.

Specifieke tips voor specifieke thees

Hoe houd ik groene thee vers?

Vergeleken met andere soorten thee raakt groene thee gemakkelijk geoxideerd, waardoor het de oorspronkelijke kleur en het unieke aroma verlies. De regels hierboven zijn dus extra belangrijk bij deze thee. Omdat lage temperatuur de oxidatiereactiesnelheid effectief kan verminderen en de versheid van thee kan behouden, is opslag bij lage temperatuur het beste voor groene thee. De eerste stap is om de thee in een droog en schoon ijzeren blik te doen, het zoveel mogelijk te vullen en vervolgens af te sluiten met een deksel. Hetzelfde geld voor gele en witte thee.

Hoe bewaar ik Pu Ehr thee?

Pu-erh thee is een speciaal gevalletje, die wordt namelijk beter met de jaren. Een idieale omstandigheid voor pu ehr is lichtjes vochtig, en deze thee mag dan ook niet volledig luchtdicht bewaard worden. Maar de andere voorwaaden gelden wel: licht en geurtjes hebben ook op deze thee een negatieve invloed. Pu-Erh thee heeft een donkere rode kleur en een krachtige aard-achtige smaak en geur, dit komt omdat de thee een speciaal rijpingsproces ondergaat: fermentatie. Door middel van bacteriën en gisten fermenteren de theeblaadjes.