Hoe zet ik het perfecte kopje thee?

Hoe zet ik het perfecte kopje thee?

Lees hier stap voor stap hoe je een perfect kopje thee zet. We praten over verschillende types thee, temperatuur, hoeveelheid en infusietijd.

Stap 1

Begin met gezuiverd water, daar je hoef je geen mineraalwater uit flessen voor te gebruiken, gewoon gezuiverd water (bv: met een britta filter) is ook al goed. Door het water te zuiveren voorkom je dat een te veel aan mineralen in het water de smaak beïnvloeden, en het is ook nog eens goed voor je waterkoker.

Stap 2

De soort thee bepaalt de temperatuur van het water die je op de blaadjes giet: groene en witte thee worden aan lagere temperatuur beschonken dan zwarte thee en onze kruiden, vruchten en rooibos melanges. Die laatste 4 soorten mogen over het algemeen met water van 100 ˚C worden gezet, dus van zodra het water kookt. Voor witte thee en groene thee laat je het water best een minuutje of twee afkoelen voor je de blaadjes begiet. Voor elke thee die we op onze webshop verkopen vind je de correcte temperatuur op de product detail pagina.

Stap 3

De hoeveelheid thee die je gebruikt is ruwweg 1 theelepel per kopje. Bij sommige thees kan dat al iets meer of minder zijn, naargelang het volume van de thee, en het hangt natuurlijk ook veel van je persoonlijk smaak af. We hebben als leidraad het aantal gram per liter meegegeven op de product pagina’s, maar we raden je aan om een beetje te experimenteren tot je de voor jou perfecte sterkte vindt.

Stap 4

Het laatste element waar je rekening mee moet houden als je een kopje thee zet is de infusietijd. Ook hier is het soort thee bepalend. Vruchten en kruiden melanges hebben langer nodig om hun smaak te ontwikkelen: 5 a 10 minuten. Zwarte thees hebben meetsal 3 a 4 minuten nodig en groene en witte thees maar enkele minuten. Op de verpakking en product pagina’s vind je per thee de meest geschikte zet tijd. Probeer ook deze tijd in acht te nemen, veel mensen laten het thee zakje of de filter zitten, maar dat kan voor een zure of bittere naasmaak zorgen.

Stap 5

Stap 5 is simpel: vergeet alles wat hierboven staat. Zet je kopje thee zoals jij dat het lekkerst vind. En vooral: geniet ervan!